Dependenta de pariuri sportive


Majoritatea site-urilor care trateaza subiectul dependentei de jocurile de noroc si/sau pariurile sportive fac o greseala fundamentala, si anume aceea de a considera ca nu e in regula sa speri la castiguri materiale, ci trebuie sa consideri ca totul e o modalitate distractiva de a iti omori timpul sau de a iti testa norocul/flerul/cunostintele din domeniul sportiv. Ei, bine, nimic mai fals – sa spunem lucrurilor pe nume: majoritatea celor ce pariaza o fac pentru a castiga! In ciuda acestui fapt, multi dintre ei reusesc sa tina lucrurile sub control, asa ca astazi vom incerca sa raspundem unei intrebari foarte simple: unde tragem linia intre parierea responsabila si dependenta maladiva?

In cele ce urmeaza, vom incerca sa tratam cele doua mari directii ale acestui topic – cum depistam dependenta de pariurile sportive si ce putem face pentru a tine lucrurile sub control. Acestea fiind spuse, sa incepem cu partea mai dureroasa, si anume…

Cum constientizezi ca suferi de o dependenta maladiva de pariurile sportive?

Incearca sa raspunzi sincer la urmatoarele 10 intrebari. Daca ai mai mult de 5 raspunsuri afirmative, atunci se pare ca ai o problema serioasa cu pariurile sportive…

1. Dupa ce pierzi suma pe care ai pariat-o, imediat te gindesti cum sa faci pentru a o recupera, chiar daca ar trebui sa ai cu totul alte prioritati?

2. Incerci sa ascunzi anumitor persoane din anturaj/familie faptul ca pariezi?

3. Esti in fata calculatorului, pariezi live si totul merge bine. Deodata, suna telefonul – ai uitat de iesirea cu baietii din seara asta. Inventezi o scuza penibila pentru a te eschiva?

4. Bugetul pentru pariuri pe luna in curs este deja epuizat, desi a trecut abia un weekend. Chiar daca ti-ai propus sa nu treci de aceasta limita, intri in alti bani?

5. Toti cei din jur considera ca ai o problema cu jocurile de noroc sau/si pariurile. Crezi ca se inseala?

6. Ti-ai dat seama ca ai o problema cu pariurile sportive, te-ai oprit pentru o perioada, insa te-ai apucat din nou?

7. La scurt timp dupa ce iti primesti salariul/incarci contul de pariuri online, pariezi sume mult mai mari decat de obicei?

8. Te opui ferm ideii de a fi ajutat de catre cei din jur, chiar de catre un psiholog?

9. Dupa ce castigi o suma consistenta, incerci sa o maresti “inca o data” pana ce pierzi?

10. Ai pus vreodata jocurile de noroc in fata cheltuielilor necesare familiei?

Cum tii pasiunea pentru pariurile sportive sub control si eviti dependenta maladiva?

Pentru ca dependenta e ceva mult mai grav din toate punctele de vedere, haideti sa vedem ce putem face pentru a evita sa ajungem acolo….

1. Fa-ti un program strict pentru pariuri, fie ele online, fie offline. Indiferent de evenimentele sportive care au loc, respecta-l si nu iti neglija niciodata viata sociala sau cea profesionala din cauza pariurilor!

2. Stabileste-ti un buget fix pentru pariuri, astfel incat sa nu iti fie afectat nivelul de trai sub nici o forma. Nu te imprumuta niciodata pentru a paria si nu creste acest buget daca se intimpla ca, pentru o anumita perioada, veniturile tale sa creasca.

3. Dupa o serie de castiguri, incearca sa iei o pauza si sa folosesti o parte din banii obtinuti astfel pentru activitati relaxante care sa nu implice pariurile – pleaca in concediu, fa cadouri celor dragi sau pur si simplu ai grija de tine si de celelalte pasiuni ale tale.

4. O serie de mai multe pariuri de valoare mica la cote riscante poate aduce beneficii mult mai mari decit unul sau doua pariuri mari la cote foarte mici. Controleaza sumele pe care le joci si nu risca cat nu esti dispus sa pierzi. 10 EUR la cota de 2 iti vor aduce un beneficiu de 10 EUR, insa e mult mai grav sa pierzi 1000 EUR pariati la o cota “sigura” de 1.01 – nu uita ca nici un pariu nu este sigur!

5. Intentia acestei pasiuni este sa te perfectionezi si sa ai un profit – trateaza lucrurile cu maxima seriozitate, nu te “arunca” fara o analiza prealabila a situatiei. Incearca sa consideri pariurile sportive un alt fel de bursa, si nu un alt fel de loterie. Multe “surprize” pot fi anticipate, dar trebuie sa iti aduci intotdeauna aminte de singura certitudine a pariurilor sportive: nimic nu e sigur!

In final, doua scurte sugestii care va pot scapa de multe probleme: in cazul in care pariati online, nu uitati sa va setati limite de pariere si sa predati cheile de deblocare unor persoane de incredere; pentru pariurile “la magazinul din colt”, lucrurile ar trebui sa fie si mai simple – cardul de salariu se lasa in grija unei rude de incredere, iar deplasarea la casa de pariuri se face in posesia sumei de pariat, nici un leu mai mult.

Acestea fiind spuse, va uram mult noroc si grija – nu uitati – noi controlam jocul, nu jocul pe noi!

Comentarii

comentarii